Dezbaterea Proiectului de Lege privind declararea zilei de 28 noiembrie - Ziua Bucovinei. (PL-x 348/2013) (rămas pentru votul final) 

 

consultă fişa PL nr. 348/2013

 

Domnul Aurel Vainer:

 

 

 

Domnule preşedinte de şedinţă,

 

Stimate colege,

 

Stimaţi colegi,

 

Mă alătur întrutotul cuvintelor atât de frumoase, din suflet, rostite de vorbitorii dinaintea mea.

 

Aş adăuga două-trei lucruri. Sigur că votez pentru. Colegii mei din Grupul minorităţilor naţionale votează fără nicio rezervă această lege.

 

Aş dori însă să vă spun câteva lucruri importante. Din Bucovina au răsărit în decursul anilor mari nume de intelectuali. Am să dau un nume pe care poate îl cunoaşteţi Benjamin Fondane, care are cele mai frumoase versuri scrise despre Ţinutul Herţa. Am să vă dau doi contemporani: Norman Manea, originar din Rădăuţi, şi Matei Vişniec, personalităţi foarte prezente în lumea literaturii universale de astăzi.

 

În fine, aş mai dori, pentru că e Ziua Holocaustului pe 9, poimâine, să vă precizez ceva important.

 

Unul din "Drepţii între popoare" din România - este o recompensă, o menţiune specială a Institutului Yad Vashem de la Ierusalim, este Ştefan Popovici - Traian Popovici, am greşit, nu Ştefan. A fost primarul Cernăuţiului în anii Holocaustului şi datorită lui 18 mii de evrei din Cernăuţi au fost salvaţi de la moarte. El, acest Popovici, este "Drept între popoare" şi a făcut un lucru enorm, aşa cum probabil că aţi auzit de "Lista lui Schindler", Popovici a făcut poate chiar mai mult. Însă, cu modestia românească, nu se ştie prea mult cine a fost Popovici.

 

 

 

Aşadar, din toată inima votez pentru.

 

Pot să vă mai spun în plus: sunt un mare amator de Bucovina. Am vizitat-o de foarte multe ori şi acum am iniţiat un program de refacere a sinagogilor care au mai rămas în Bucovina. Sunt lucrări la Vatra Dornei, la Gura Humorului, la Siret, unde, practic, nu mai sunt comunităţi evreieşti, dar sunt valori ale patrimoniului României, căruia îi redăm viaţă.

 

Aşadar, să fim bucuroşi că va fi Ziua Bucovinei şi se vor bucura foarte mulţi români din Bucovina, români neaoşi sau minorităţi, care trăiesc în toată lumea.

 

Cunosc mai mulţi bucovineni şi din Israel şi din America foarte ataşaţi de acest minunat ţinut românesc atât de crunt şi nedrept ciopârţit de Tratatul Ribbentrop-Molotov.

 

Vă mulţumesc foarte mult. (Aplauze.)