Ora Guvernului - Dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar al PSD, cu tema "Stadiul accesării fondurilor europene în cadrul financiar 2007-2013 şi programele de finanţare deschise în actualul cadru financiar".

 

Domnul Aurel Vainer:

 

Domnule preşedinte de şedinţă,

 

Stimate colege, stimaţi colegi,

 

Vorbesc nu atât în numele grupului, cât în numele unui utilizator de fonduri europene.

 

Ca preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, am beneficiat de un proiect foarte valoros, de reamenajare a unui etaj de la un cămin de persoane vârstnice. Am plecat cu mult curaj la drum, pentru că atunci când am depus toate documentele, nu ne bucuram de avantajele care s-au introdus începând cu acest an. Deci, de ce? Vreau să depun o mărturie că lucrurile nu au stat pe loc în materie de fonduri europene. Vă spun concret. 1) Ni s-a dat dreptul de a deconta TVA-ul. Gândiţi-vă, la un proiect în care 24% era TVA, dintr-odată ni l-a preluat Uniunea Europeană. 2) S-au scurtat termenele de decontare. 3) S-a asigurat un flux de decontare direct între executant şi finanţator, nu prin intermediul beneficiarului, cum am fost noi.

 

Deci, eu mă bucur să apreciez aceste realizări ale Ministerului Fondurilor Europene, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării şi am dori şi pe viitor să introduceţi astfel de uşurări pentru cei care au curajul de a se îndrepta către o finanţare europeană.

 

Vă mulţumesc foarte mult.