Domnul Aurel Vainer:

 

Poftiţi?

Din sală: Apăsaţi microfonul. (Discuţii în sală.) 


Domnul Aurel Vainer:

 

 

 

Da. Acum se aude, da?

 

 

 

V-am salutat pe toţi cei prezenţi în sală prin înaltele misiuni pe care le îndepliniţi, fiind membri ai Parlamentului României.

 

Îmi îngădui să expun un punct de vedere al Comunităţii evreilor din România reprezentată în Parlament prin mine. Eu sunt Aurel Vainer pentru cine nu mă cunoaşte.

 

 

 

De ce doresc să iau cuvântul? Pentru a sublinia, în primul rând, interesul major pe care îl exprimăm pentru această instituţie atât de necesară care este Televiziunea publică Română. (Discuţii în sală.)

 

Avem nevoie de Televiziune publică Română, aşa cum este prevăzut în legile de organizare şi funcţionare, o instituţie serioasă de informare, educare şi implicare în viaţa socială a României.

 

Evident, de Consiliul de administraţie depinde foarte mult calitatea activităţilor, sigur, nu numai de asta, dar în orice caz, cine conduce este important pentru orice organism instituţional. De aceea, salutăm nevoia adoptării unor decizii privind Consiliul de administraţie.

 

 

 

O problemă însă ni se ridică în legătură cu propunerea Partidului Naţional Liberal, partid care a iniţiat Legea nr. 217/2015 în care se combat naţionalismul, extremismul, cultul persoanelor implicate în astfel de activităţi. În Televiziunea Română şi în presa română au avut loc diverse manifestări pe această temă.

 

 

 

Doamna Oana Stănciulescu, ziaristă recunoscută, de înaltă calitate, s-a implicat fundamental în acest proces de a combate legea care a fost propusă şi iniţiată de PNL.

 

 

 

Vreau să punctez în mod special atitudinea pro aducere pe primul plan a Mişcării Legionare şi a unor lideri ai Mişcării Legionare. Este vorba, de pildă, de poetul Radu Gyr, care a fost un pilon al Mişcării Legionare şi am să vă citez. Mie nu-mi place să citez, dar am să citez versurile lui Radu Gyr din cântecul legionar "Sfântă tinereţe legionară". (Rumoare, discuţii în sală.)

 

 

 

Din sală: Trezeşte-te, Ioane... (Râsete, discuţii.) 

 

   

 

Video in format Real Media  Video in format Flash/IOS     

 

Domnul Aurel Vainer:

 

 

 

Nu. Nu. Eu vă citesc din "Sfântă tinereţe legionară". Aceea e altceva. (Râsete, discuţii.)

 

 

 

"Suim biserici, stăm viteji în închisori,

 

 

 

În prigoana orişicât de amară...

 

 

 

Cântăm şi ne gândim la Nicadori,

 

 

 

Purtăm în crivăţ şi în soare,

 

 

 

Lumini pentru biruitori,

 

 

 

Pentru cei viteji zidim altare,

 

 

 

Şi avem doar gloanţe pentru trădători!"

 

 

 

Ce a făcut Mişcarea Legionară? (Discuţii în sală.)

 

 

 

A avut în prima parte... L-a omorât pe I.G. Duca... pe Nicolae Iorga... (Discuţii, rumoare, vociferări în sală.)... pe Virgil Madgearu, mari personalităţi ale vieţii româneşti. Nicadorii şi urmaşii lor, cu gloanţe!

 

 

 

Ce au făcut la pogromul antievreiesc din 1941? Acelaşi lucru. au folosit gloanţe considerând pe evrei trădători. De ce? Nu ştiu, dar aşa au considerat şi au folosit gloanţele. (Rumoare, discuţii în sală.)

 

 

 

Ca atare, nu pot fi de acord - în numele meu şi al celor pe care îi reprezint - ca în Consiliul de administraţie al Televiziunii Române, care are atâtea lucruri importante de făcut pentru progresul democraţiei şi a prosperităţii în România, să existe, să funcţioneze un membru cu viziuni, cu vederi... 

 

   

 

      ................................................

 

Video in format Real Media  Video in format Flash/IOS     

 

Domnul Aurel Vainer:

 

 

 

...aşa...

 

 

 

Acesta este punctul de vedere. Ca atare, mă opun în mod expres nominalizării şi voi vota împotrivă.

 

Vreau să mulţumesc colegului meu, Gvozdenovici, care a arătat acest punct de vedere în Comisia pentru cultură.

 

Vă mulţumesc pentru atenţie.