Proiectul de Hotărâre pentru revocarea Hotărârii Camerei Deputaţilor nr.7/2015 din 9 februarie 2015 privind vacantarea unui loc de deputat (PHCD 79/2016) (adoptat)

 

Domnul Aurel Vainer:

 

Stimate colege,

 

Stimaţi colegi deputaţi,

 

Nu aveam nimic de spus special cu procedura, cu tot ce-a fost. Dar de mai multă vreme mă macină chiar conştiinţa. Am să vă spun de ce. Am asistat la acea dezbatere când domnul preşedinte Zgonea a condus şi ne-a anunţat hotărârea renunţării sau excluderii sau cum vreţi să spuneţi, a renunţării la postul de mandat al domnului Petre Roman. Domnul Petre Roman a cerut insistent de câteva ori să i se dea cuvântul. Domnul preşedinte Zgonea, cu toată consideraţia, eu nu vorbesc formal, îi spun sincer, m-a mâhnit teribil prin atitudinea Domniei Sale atunci. Şi care e lecţia mea pentru mine? Trebuie să ne comportăm şi ca oameni chiar când avem regulamente foarte stricte. Petre Roman a fost un deputat. Petre Roman a fost pe baricada de la Intercontinental. Şi dacă noi suntem aici este şi datorită lui şi, măcar atât, dă-i dreptul să spună două vorbe. Am dat dreptul şi aşa se procedează cu tot ceea ce ne vine de la DNA, de la Comisia juridică, tuturor le dăm dreptul. Lui Petre Roman domnul preşedinte Zgonea nu a vrut şi nu a vrut. M-a mâhnit teribil.

 

Şi ceea ce cred eu, daţi-mi voie şi cu vârsta mea, să fim în continuare şi oameni. Oameni care să înţeleagă situaţii... Şi se dă un drept şi ultimului condamnat la moarte să spună ultimul cuvânt, dar unui deputat care... M-a mâhnit teribil. N-am spus atunci şi mi-am reproşat mereu. Acum m-am descărcat. Luaţi-o cum doriţi. După părerea mea, e bine să respectăm legi, regulamente, dar să nu uităm niciodată omenia, nevoia de a ne simţi aproape de celălalt, dându-i măcar un drept de a vorbi.

 

Mulţumesc foarte mult. (Aplauze.)